Založ si blog

Poďme sa spýtať 8. 2. 2017 mestských poslancov ako je možné, že zrazu zmizol park a zeleň v projekte OC Fórum v Prešove

Slová ako hrdosť, zmysluplný, záväzok voči občanom, solídny alebo jedinečný sprevádzajú komunikáciu zo strany developera v prípade projektu OC Fórum v Prešove. Treba uznať, znie to dobre. Ale jedno sú krásne a ľúbivé slová na papieri, v médiách, pred občanmi a druhé realita. Developer stojaci za týmto projektom sa prezentuje voči verejnosti ako otvorený a pozitívny, nepripúšťa žiadne problémy a komplikácie.

To, že developeri sa snažia navýšiť svoje zisky je v poriadku. Majú na to právo. Problém je to vtedy, ak to robia na úkor občanov alebo mesta a ešte väčší problém, ak developer porušuje sľuby, ktoré dal alebo robí zásadné zmeny „poza chrbát“. A keďže sa nebavíme o nejakom malom projektíku bufetu alebo drobnej prevádzky, ale o obrovskom projekte, ktorý radikálne zmení vzhľad, dopravu a atmosféru historického centra v Prešove, je naozaj potrebná otvorená a úprimná komunikácia.

 

V čom je teda problém? To ,že investor odkúpil pozemok, kde je Tesco a plánuje vystavať veľké obchodné centrum, je verejne známa vec. Svoj projekt dokonca rozšíril, plocha obchodného centra tak bude ešte väčšia ako bol pôvodný zámer. Žiaľ, ako to už býva na Slovensku zvykom, tento projekt od začiatku sprevádzajú rôzne pochybnosti – zámer vplyvu na životné prostredie pre developera spracovala nepovolaná osoba, zverejnený dokument bez podpisu a pečiatky príslušného úradníka, zahmlievanie posudzovania vplyvu na dopravu a chýbajúce štúdie v tejto oblasti… (Už teraz vieme aké problémy sú s dopravou v Prešove)

Mimochodom, konanie vo veci nového zámeru je momentálne prerušené stavebným úradom, ktorý tak učinil dňa 2.2.2017 a vyzval na doplnenie dôležitých stanovísk viacerých úradov.

 

Povolené búracie práce do 21:00

 

A aby toho nebolo málo, veľmi zaujímavý je aj povolený čas pre búracie práce. Ten je veľmi veľkorysý voči developerovi, ale oveľa menej voči občanom a návštevníkom Počas pracovných dní sú búracie práce možné od 7.00-21.00. Áno, do deviatej večer!!! V sobotu je možné búrať v čase od 8:00 do 13:00. Je pochopiteľné, že developer má záujem o čo najrýchlejší postup prác, ale akosi si neviem vybaviť, ktoré mesto povolí búracie práce v historickom centre mesta do deviatej večer. O zahraničí už ani nehovoriac. Ale veď obyvatelia niečo vydržia…

 

Prečo zmizol z pôvodného zámeru park a zeleň?

 

Pôvodná štúdia bola súčasťou zmluvy a v nej sa počítalo aj parkom, zeleňou a fontánami. Skrátka taký príjemný zelený priestor, ktorý by Prešov naozaj potreboval a do historického centra by sa náramne hodil.  A zrazu, v novom developerskom zámere, sa s parkom, zeleňou a fontánami nepočíta. Iba tak, bez vysvetlenia. A akosi sa to v tichosti všetko prehliada. Ale zato, akoby zázrakom, sa v novom zámere „vyčarovala“ nová plocha pre obchodné centrum, to, že je to na mieste, kde mal byť zelený park a fontánky asi nikoho neprekvapí.

 

Nechcem, aby to vyznelo ako klišé alebo sa opakovať, ale viete si také niečo predstaviť v zahraničí? Že v historickom centre v blízkosti unikátnej pamiatkovej rezervácie, zrazu zmizne park a zeleň a developer dostane miesto navyše pre svoje komerčné využitie? Prečo to niekde ide a inde zo dňa na deň zmizne so zámeru park, ktorý mal byť pre ľudí? Stačí sa pozrieť na mnohé projekty v zahraničí, ktoré dokázali citlivo skĺbiť podnikateľský zámer a aj verejnoprospešnú funkciu. Navyše, tu pritom nejde a zásah, ktorý sa bude dať v budúcnosti zmeniť. Pri takomto obrom projekte bude takýto proces v historickom centre prakticky nezvratný.

 

Vedeli o tejto zmene poslanci?

 

Developer povedal jednu vetu: „Budeme sa snažiť tento sympatický projekt v lokalite, ktorá si vďaka svojej jedinečnosti nepochybne zaslúži byť miestom stretávania, nákupov aj zábavy, dokončť včas a na takej úrovni, aby sme naň mohli byť takisto ako my, i miestni obyvatelia v budúcnosti hrdí“.

Neviem ako vy, ale je akosi necítim hrdosť, že akosi potichu a bez slova zmizol pôvodný zámer parku a zelene. Iba tak, bez verejnej diskusie, bez občanov a otázne je, či o tom vedia samotní poslanci. Čo je dôležité, táto zmluva bola schválená mestským zastupiteľstvom a je v nej pritom jasne uvedené, že pri podstatnom odchýlení sa od urbanisticko-architektonickej štúdie dostavby územia pod OD Tesco v Prešove, sa na tom musia zmluvné strany dohodnúť. Toto podľa mňa rozhodne podstatná zmena je a mali by o nej hlasovať poslanci. Otázkou je, či o takejto zmene vedeli napríklad všetci poslanci a prečo nebola táto podstatná zmena schválená hlasovaním.

 

Ja osobne, preto pôjdem na mestské zastupiteľstvo, ktoré bude 8.2.2017 a opýtam sa ich, či o tom vedeli a prečo neboli občania informovaní. Dúfam, že sa pridajú aj ďalší občania a aktivisti. A spoločne sa opýtame prečo park zrazu zmizol…

Výstavba obchodného centra FORUM v Prešove o nás bez nás? (Prešovčanov)

07.12.2016

Výstavba obchodného centra FORUM v centre v Prešova sa čoraz častejšie diskutuje v médiách, medzi občanmi , ale aj odbornou verejnosťou. Iste, priestor priamo v centre mesta je určite zaujímavý, ale tento projekt od začiatku sprevádza mnoho nejasností. Prvým problémom je, že o tomto projekte sa rozpráva už vyše 10 rokov a preto sú už Prešovčania veľmi obozretní, [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 17634x
Priemerná čítanosť článkov: 8817x

Autor blogu

Kategórie