Založ si blog

Výstavba obchodného centra FORUM v Prešove o nás bez nás? (Prešovčanov)

Výstavba obchodného centra FORUM v centre v Prešova sa čoraz častejšie diskutuje v médiách, medzi občanmi , ale aj odbornou verejnosťou. Iste, priestor priamo v centre mesta je určite zaujímavý, ale tento projekt od začiatku sprevádza mnoho nejasností. Prvým problémom je, že o tomto projekte sa rozpráva už vyše 10 rokov a preto sú už Prešovčania veľmi obozretní, keď opätovne o ňom počujú . Medzičasom povolenia stratili platnosť a nové sú v procese opätovného vybavovania a posudzovania. Priestor v centre mesta je natoľko dôležitý, že rozhodne by mala mať možnosť vyjadriť sa k projektu verejnosť, aktivisti a odborníci. Aká je však momentálna realita?

Korektný investor je iba ilúzia?

Investor stojaci za projektom obchodného centra sa snaží projekt voči verejnosti prezentovať pozitívne a otvorene. Viacerí odborníci, ale poukazujú na fakt, že sú komunikované len veci, ktoré sa dobre počúvajú a nepôsobia na verejnosť negatívne. Žiaľ, sú tu aj témy problémy , ktoré rozhodne nespadajú do prezentovaného obrazu ústretového investora, ktorý nič neskrýva. A  do dnešnej doby akosi chýba komunikácia so širokou verejnosťou a odborníkmi, v tých menej „sexy“ témach. Ale na druhej strane sa investor nebojí prezentovať ambiciózny plán výstavby už v roku 2018, napriek tomu, že stále nemá potrebné dovolenia.

Podozrivé spracovanie zámeru?

V procese projektovej dokumentácie je potrebné posúdiť aj vplyv na životné prostredie. Takýto zámer môže spracovať len osoba, ktorá spĺňa odborné predpoklady (podľa vyhlášky MŽP SR č. 113/2006 Z. z.). No a tu nastal problém. Pre investora zámer spracovala osoba, ktorá nie je uvedená v Zozname odborne spôsobilých osôb, čiže de facto nie je oprávnená na takýto odborný úkon. Toto minimálne budí podozrenie a natíska otázku o kompetentnosti osôb zodpovedných za projekt. V čase, keď sa v nedávnej minulosti rozoberali aj v médiách rôzne podozrivé pečiatky „odborníkov“ pri viacerých stavebných projektoch (došlo dokonca aj k zatvoreniu viacerých budov z obavy o bezpečnosť ľudí), toto vysiela naozaj zlý signál a nastáva otázka, ako si asi investor poradí so stavbou ak nedokáže (alebo nechce?) dodržiavať základné pravidlá a zákony.

Zámerné vyhýbanie sa dôležitým otázkam? Nastane kolaps dopravy?

Je jasné, že takýto projekt výrazným spôsobom zasiahne do lokality, dopravy, zelene, vzhľadu miesta a podobne. A vyzerá to tak, že najmä týmto témam sa investor vyhýba. Pritom je absolútne jasné, že zásahy budú veľmi viditeľné a budú mať dopad na každodenný život Prešovčanov. A nie je preto férové vyhýbať sa napríklad dopravným rizikám – kolapsu statickej aj dynamickej dopravy v centre mesta. Zaoberal sa investor otázkami, hroziaceho kolapsu dopravy? Aký to bude mať vplyv na okolité komunikácie a križovatky? Bolo predložené ich dopravno-kapacitné posúdenie? Na tieto otázky skrátka musí byť jasná odpoveď. Pretože my veľmi dobre vieme ako už teraz vyzerá doprava v centre Prešova.

Nebojme sa odpovedí aj na ďalšie otázky. Pôjde výstavba na úkor zelene, možných parkov, vytvorenie priestorov pre komunitu? Ako bude vyzerať kombinácia modernej budovy v historickom centre? (v Bratislave o tom vedia svoje).

S kým bol a bude konzultovaný vzhľad budovy, boli prizvané nezávislé inštitúcie a odborníci? Nehovoriac o tom, že obchodné centrum má sídliť na mieste bývalého mestského opevnenia. Je tam historické dedičstvo? Bude alebo bol robený archeologický prieskum? Bol vôbec posudzovaný celkový vzhľad obchodného centra, tak aby bol v súlade s  prešovským centrom s bohatou históriou, ktoré je naozaj unikátne? Tak ako je to bežné v zahraničí? Alebo to pôjde tak klasicky po „slovensky“?

Prešovčania si zaslúžia férový prístup

Prečo vlastne vznikol tento blog? Nikto sa nebráni diskusii o projekte. Ale keďže sa týka nás všetkých a mnohých občanov sa dotkne veľmi priamo, poďme diskutovať aj o možných negatívach a dopadoch. Poďme sa rozprávať otvorene o normálnych termínoch, nebuďme tlačený k stene nereálnym termínom. Napokon na projekt sa už čaká 10 rokov, Prešov ešte pár mesiacov kľudne počká. Poďme otvorene hovoriť o vplyve na dopravu, parkovanie, zeleň, zachovanie historického vzhľadu nášho krásneho centra. A aj o tom, či tento projekt pripravujú odborníci a prečo nie sú prizývaní občania a odborná verejnosť na otvorenú diskusiu. Je pochopiteľné, že investor chce zisky v čo najkratšej dobe. Otázka je, ale za akú cenu. A preto musia byť do procesu zapojení samotní Prešovčania. Investor, ktorý nemá čo skrývať sa tomu určite nebude brániť. Prešov a jeho obyvatelia si to zaslúžia. Zaslúžia si férový prístup.

Poďme sa spýtať 8. 2. 2017 mestských poslancov ako je možné, že zrazu zmizol park a zeleň v projekte OC Fórum v Prešove

06.02.2017

Slová ako hrdosť, zmysluplný, záväzok voči občanom, solídny alebo jedinečný sprevádzajú komunikáciu zo strany developera v prípade projektu OC Fórum v Prešove. Treba uznať, znie to dobre. Ale jedno sú krásne a ľúbivé slová na papieri, v médiách, pred občanmi a druhé realita. Developer stojaci za týmto projektom sa prezentuje voči verejnosti ako otvorený a [...]

SR Bratislava PS protivládny protest BAX

Na proteste proti zásahom do RTVS a 2. dôchodkového piliera sa zišli tisíce ľudí

02.05.2024 20:17, aktualizované: 20:40

Protest zorganizovalo opozičné hnutie Progresívne Slovensko.

radev

NATO znepokojujú škodlivé aktivity Ruska v Česku a ďalších štátoch. Slovensko chýba

02.05.2024 19:44

Ruské škodlivé aktivity podľa NATO spočívajú v sabotážach, dezinformačných kampaniach, násilných činoch či kybernetických útokoch.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 2
Celková čítanosť: 17632x
Priemerná čítanosť článkov: 8816x

Autor blogu

Kategórie